MS Excel Kasa Defteri TCMB Gram ALTIN Fiyat Serisi Çekme Uygulaması

Ms Excel Kasa Defteri TCMB Gram ALTIN Fiyat Serisi Çekme Eğitim Videosu


Eğitim videomuz Youtube linki aşağıdadır.

https://youtu.be/rXXUTx0C3Ig

Excel TCMB Veri Bağlantısı İşlem Adımları

Yeni bir çalışma sayfası oluşturalım ve adını "ALT" olarak değiştirelim.
Veri Menüsünde Verileri Al ve Dönüştür başlığı altındaki "Web'den Al" seçeneğine tıklayalım.



Açılan pencerede URL kısmına TCMB bağlantı ifadesini kopyalayalım. Bağlantı ifadesi için ilgili başlığa başlığa bakınız.



Bağlantı kurulduktan sonra açılan pencerenin altında "Yükle" butonun yanındaki üçgene tıklayalım. Açılan listeden "Şuraya Yükle" seçeneğiniz seçelim.



Veri İçeri Aktar başlıklı bir pencere açılacak. Bu pencerede verileri "Tablo" formatında görüntülemek istediğimizi seçelim. "Verileri Nereye Koymak İstiyorsunuz?" sorusunun altıda "Var olan Çalışma Sayfası" seçeneğini seçelim. Gram Altın serilerini içeren tablonun başlangıç hücresini "=$D$1" olarak girelim ve "Tamam" butonuna tıklayalım.



Belirttiğimiz konuma Gram Altın serisindeki kayıt sayısını içeren bir ifade eklenecek. Verileri tam olarak göre bilmek için sağ tarafta çıkan Sorgular ve Bağlantılar listesinden TP MK KUL ifadesini içeren bağlantı adına çift tıklayalım.



Power Query ekranı açılacak. Orta kısımda "Item" başlığı altındaki "Table" ifadesine tıklayalım. Gram Altın fiyat serisini içeren tablo görünecektir. Sonrasında menüden "Kapat ve Yükle" seçeneğine tıklayalım.



Böylelikle bağlantı ifademizdeki tarih aralığının Gram Altın fiyatlarını "D1" hücresinden itibaren eklemiş olduk. 



Kasa Defteri çalışma kitabımızda, TCMB den Gram Altın fiyatlarını çektiğimiz hücrelere doğrudan başvuru vermeyeceğim.  



A sütunda YIL/AY formatında bir "Dönem" verisi oluşturacağız. A2 hücresindeki formül aşağıda verilmiştir.
=YIL(D2)&"/"&AY(D2)

B sütununda "Tarih" verisini tekrar edeceğiz. B2 hücresindeki formül aşağıda verilmiştir.
=D2

C sütununda "Gram Altın" fiyatlarını tekrar edeceğiz. Fakat TCMB den gelen verilerde hafta sonu Gram Altın değerleri boş geçmektedir. C sütuna Gram Altın değerlerini çektirirken boş bir değer ile karşılaşırsa bir gün öncesinin kur değerini alacak şekilde formüle edeceğiz. 
=EĞER(E3="";C2;E3)


Excel Gelir Gider Tablosundaki Kayıtlara İşlem Tarihin Gram Altın Fiyatlarını İşleme

Gelir Gider Tablomuzda USD ve EURO kurlarına benzer şekilde Gram Altın verilerini de L sütununa çektireceğiz.
"L1:L17" aralığındaki hücreleri seçelim ve klavyede CTRL+C tuş kombinasyonuna basarak verileri panoya alalım. M1 hücresine gelip CTRL + V tuş kombinasyonu ile M1 hücresinden itibaren yapıştıralım."M1" hücresindeki başlığı ALT olarak değiştirelim.
Gelir Gider Tablosundaki ilk kayda işlem tarihinin Gram Altın fiyatını işlemek için "M2" hücresine formülümüzü yazalım ve aşağıdaki kayıtlara sürükleyerek kopyalayalım. 
=EĞERORTALAMA(ALT!$A$2:$A$5000;'Kasa Defteri'!$A2;ALT!$C$2:$C$5000)
Hücre başvurularını aynı şekilde sabitlediyseniz herhangi bir sorun ile karşılaşmayacaksınız. Hatırlatma için tekrar edelim: Sütunları sabitlemek için harflerin soluna, satırları sabitlemek için sütunların soluna $ işareti konulmalıdır.





Eğerortalama fonkisyonu koşula uyan kayıtlarda ortalama değeri verir. Eğerortalama formülünün üç argümanı vardır. İlk argüman ölçüt ifademize göre eşitlik aranacak "Ölçüt_Veri_Dizi" (örneğimizde ALT sayfasında A2:A5000 aralığı) dir. İkinci argüman "Ölçüt" ifadesi (örneğimizde Kasa Defteri sayfasında A2 hücresi) dir. Üçüncü argüman "Ortalama_Alınacak_Veri_Dizi" (örneğimizde ALT sayfasında C2:C5000 aralığı) dır. 
Örneğimizde ALT sayfasında A2:A5000 aralığında, Gelir Gider Tablosundaki ilk kaydın (A2 hücresi) dönemi ile aynı olan kayıtların (satırların) "C" sütunundaki sayısal değerlerinin ortalaması alınır. Aslında TCMB den çektiğimiz Gram Altın fiyat serisinde her dönem için sadece bir kur değeri var. Bu nedenle örneğimiz için eğerortalama fonksiyonu sadece veri çağırmak için kullanılmış oluyor.

Excel için TCMB EVDS Bağlantı İfadesi

TCMB EVDS sistemine bağlantı kurmak için kullandığımız bağlantı ifadesini aşağıdaki görselde parçalara ayırdım ve açıklamalarını verdim.




Siz bu ifadeyi kullanmadan önce https://evds2.tcmb.gov.tr/index.php?/evds/login den üye olup ücretsiz olarak kendinize ait API ANAHTARINI oluşturabilirsiniz.



Excel Kasa Defteri Başlığı Altındaki Diğer Uygulama Eğitimlerimiz






Yorum ve sorularınızı yorumlar bölümünde bekliyoruz.

Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayınız.

Sağlıkla hoşça kalın!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MS Excel Kasa Defteri Gelir Gider Tablosu Uygulaması

MS Excel Kasa Defteri Nakit Akış Tablosu Uygulaması