Kasa Defterimize Gelir Gider Tablosu yapmaya öncelikle başlıklar ile başlıyoruz. Bu adım ile gelir gider tablomuzda hangi bilgileri tutacağımıza karar vereceğiz. Excel'de bir gelir gider tablosu tutmamızın amacını ve gelecekteki olası raporlama ihtiyaçlarımızı göz önünde tutarak veri başlıklarına karar vermeliyiz. Şöyle ki eğer İŞLEM başlığı altında işlem tiplerini tanımlarsak kasa defterimize bir nakit akış tablosu da ekleyebiliriz.
Excel Gelir Gider Tablosunda Dönem Verisi Oluşturma
Dönem verisini raporlama amacıyla oluşturacağız. Eğer kasa defterini çalıştığınız bir işletme ya da proje için tutuyorsanız, üstlerinize ya da sadece kendi analizleriniz için raporlama frekansına göre dönem verisi oluşturmalısınız. HerkeseExcel kanalımızda yaptığımız Kasa Defteri Uygulama örneğimizde raporlama frekansı aylık olarak alınmıştır. Bu nedenle dönem verisi, kaydın işlem tarihinden YIL/AY olarak türetilmiştir. Örneğimizdeki ilk kayıt için A2 hücresinde aşağıdaki gibi olarak formüle edilmiştir.
=YIL(B2)&"/"&AY(B2)
Excel Gelir Gider Tablosu Kasalar Durum İcmali
Gelir Gider Tablomuzun altına kasalar durum icmalini ekledik. Bu kısmı sayfa sonuna almamızın nedeni, gelir gider kayıtlarımız arttıkça son girilen kayıtlar ile birlikte kasalar durum icmalini aynı anda birlikte görebilmek içindir. Dilerseniz kasalar durum icmalini kendi çalışmanızda ayrı bir sayfaya da alabilirsiniz.
Kasalar Durum icmali, satırlarda kasaların bulunduğu banka veya konum adı ve sütunlarda kasa döviz cinsi adlarından oluşmaktadır. Amiral battı oyunu gibi düşünebilirsiniz. Yukarıdaki örnek ekran alıntısında görüleceği üzere NAKİT TL kasa durumu B20 hücresinde yer almaktadır. Bu tasarım sayesinde kasalar durum icmalinin tüm hücrelerinde aynı formülü kullanacağız. NAKİT TL kasa durumu için formülümüz B20 hücresinde aşağıdaki gibidir.
Formül basitçe KASA DURUM = GİRİŞLER - ÇIKIŞLAR şeklinde ifade edilebilir. Giriş ve Çıkışlar çok koşullu toplama fonksiyonu ile elde edilmektedir. Formülün ilk kısmında koşullara uyan kayıtlarda girişlerin toplamı, ikinci kısmında çıkışların toplamı alınmaktadır. Koşullarımız tahmin edeceğiniz üzere Kasa Adı ve Döviz Cinsi dir.
Çoketopla fonksiyonu hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki yazımıza göz atabilirsiniz.
Formüldeki başvuru sabitlemeleri, formülü kasalar durum icmalindeki diğer hücrelere sürükleyerek kopyalayabilmek için yapılmıştır. Ayrıca kasalar durum icmali kolayca genişletilebilecektir.
B20 deki formülü sağa sürüklediğimizde;
- Gelir gider tablosuna yapılan başvurularda kayma olmayacak.
- Kasalar Durum İcmalinin başlıklarından Kasa Adına yapılan başvuruda kayma olmayacak.
- Kasalar Durum İcmalinin başlıklarından Döviz Adına yapılan başvuruda kayma olacak.
B20 deki formülü aşağıya sürüklediğimizde;
- Gelir gider tablosuna yapılan başvurularda kayma olmayacak.
- Kasalar Durum İcmalinin başlıklarından Kasa Adına yapılan başvuruda kayma olacak.
- Kasalar Durum İcmalinin başlıklarından Döviz Adına yapılan başvuruda kayma olmayacak.
Hatırlarsak hücre başvurularında sabitleme yaparken sütunları sabitlemek için harfin soluna, satırları sabitlemek için rakamın soluna $ işareti koyuyoruz.
Excel Gelir Gider Tablosuna Rezerv Son Satır Eklenmesi
Kasa Defteri gelir gider tablomuzun veri giriş alanında, önden tanımlanmış rezerv bir son satır bırakacağız. Bundaki amacımız, oluşturacağımız yeni kayıtların kasalar icmali formüllerinin başvuru aralığı içinde kalmasını garanti etmek. Anlaşılacağı üzere yeni kayıt girmek için ilave satır açarken her zaman bu son satırın üzerinde işlem yapılmalıdır.
Excel Kasa Defteri Başlığı Altındaki Diğer Uygulama Eğitimlerimiz
Ms Excel Kasa Defteri TCMB Gram ALTIN Fiyat Serisi Çekme Eğitim Videosu Eğitim videomuz Youtube linki aşağıdadır. https://youtu.be/rXXUTx0C3Ig Excel TCMB Veri Bağlantısı İşlem Adımları Yeni bir çalışma sayfası oluşturalım ve adını "ALT" olarak değiştirelim. Veri Menüsünde Verileri Al ve Dönüştür başlığı altındaki "Web'den Al" seçeneğine tıklayalım. Açılan pencerede URL kısmına TCMB bağlantı ifadesini kopyalayalım. Bağlantı ifadesi için ilgili başlığa başlığa bakınız. Bağlantı kurulduktan sonra açılan pencerenin altında "Yükle" butonun yanındaki üçgene tıklayalım. Açılan listeden "Şuraya Yükle" seçeneğiniz seçelim. Veri İçeri Aktar başlıklı bir pencere açılacak. Bu pencerede verileri "Tablo" formatında görüntülemek istediğimizi seçelim. "Verileri Nereye Koymak İstiyorsunuz?" sorusunun altıda "Var olan Çalışma Sayfası" seçeneğini seçelim. Gram Altın serilerini içeren tablonun başlangıç hücresini "=$D$1" o...
EXCEL KASA DEFTERİ NAKİT AKIŞ TABLOSU UYUGLAMASI, EĞİTİM VİDEOSU UV002 Eğitim videomuz Youtube bağlantı linki aşağıdadır. https://youtu.be/VtfRkyFHrzc Excel Kasa Defteri Nakit Akış Tablosu Başlıkları Öncelikle nakit akış tablomuzun veri başlıklarını tanımlayacağız. Gelir gider tablomuzda "işlem" başlığı altında girdiğimiz işlem tipleri, nakit akış tablomuzun veri başlıkları arasında yer almalıdır. Bunlara ilave olarak "Dönem", Tasarruf ve Kasa Durum veri başlıklarını kullanacağız. Dönem: Nakit akışların frekans aralığıdır (örneğimiz için aylık). El ile gireceğiz. Gelir: Bu dönem Gelirler toplamıdır. Gelir Gider Tablosundan formül ile çektireceğiz. Gider: Bu dönem Giderler toplamıdır. Gelir Gider Tablosundan formül ile çektireceğiz. Trnsfr: Bu dönem Transferler toplamıdır. Gelir Gider Tablosundan formül ile çektireceğiz. Tasarruf: Bu dönem Gelirler - Bu dönem Giderler. Kasa Durum: Önceki dönem Kasa Durum + Bu Dönem Tasarruf. Excel Kasa Defteri Nakit Akış Tablosu Fo...
Yorumlar
Yorum Gönder