MS Excel'de Başa Dert Açan Hatalar #1: Veri Dizisini Kesen Hücre Birleştirmeleri

EXCEL'DE BAŞA DERT AÇAN HATALAR #1: VERİ DİZİSİNİ KESEN HÜCRE BİRLEŞTİRMELERİ

https://youtu.be/xKnQO1fkMcc

Excel tablolarınızda çalışırken sizi uğraştıracak ve olası revizyonlarda beklenmedik hatalara neden olacak yaygın hatalardan bir tanesi, veri dizilerini kesintiye uğratan hücre birleştirmeleri yapmaktır.

Bu hatalı kullanım; 

-    Formül girişi veya revizyonu yaptığınızda, formülün kolayca alttaki satırlara kopyalanmasına engel olacaktır. İlk kayıtta satır toplamı için yazdığımız formülü aşağıya doğru çekerek kopyalamak istediğimizde Excel, birleştirilmiş hücrelerden dolayı "Bunu yapmak için, tüm birleştirilen hücrelerin aynı boyutta olması gerekir" iletisi veriyor ve kopyalama işlemini gerçekleştirmiyor.


-    Veri dizisinin alt toplamını aldığınızda formülü el ile düzeltmeniz gerekecektir. 



-    Alt toplamda toplanacak veri dizisini parçalı olarak girerseniz, satır ilavelerinde yeni kayıtların toplama dahil edilmemesi ile karşılaşabilirsiniz.



ÇÖZÜM YÖNTEMİ

Excel'de bu ve benzeri hatalardan kurtulmanın ve kaçınmanın akla gelen ilk ve basit yolu veri dizilerini kesen hücre birleştirmeleri yapmamaktır.
Fakat oldu da alt başlıkların illaki ortalanmış olarak görünmesini isteyen takıntılı bir yöneticiniz var. Sizin için de bir çözümümüz var. Örneğimizdeki Havalandırma Tesisatı İşleri, Isıtma Soğutma Tesisatı İşleri ve Müşterek Tesisat işleri alt başlıklarını hücreleri birleştirmeden ortalanmış olarak gösterelim:
-    Bunun için öncelikle örneğimizdeki alt başlıkların hücre birleştirmelerini kaldıralım. 
-    Alt başlığın, ortalanmış olarak gösterilmesini istediğimiz hücrelerle birlikte seçelim.
-    Mouse'un sağ tuşuna tıklayarak "Hücreleri Biçimlendir" seçeneğini seçelim.



-    Açılan pencerede "Hizalama" Sekmesi >> "Metin Hizalama" Başlığı >> "Yatay" Bölmesi altındaki "Seçim Arasında Ortala" seçeneğini seçelim. 



-    Sonuç olarak hücreleri birleştirmeden alt başlığımızı ortalı olarak göstermiş olduk. Hep patron mutlu hem biz gereksiz yere uğraşmayacağız ve olası hatalardan kaçınmış olacağız.



Yorum ve sorularınızı yorumlar bölümünde bekliyoruz.

Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayınız.

Sağlıkla hoşça kalın!


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MS Excel Kasa Defteri TCMB Gram ALTIN Fiyat Serisi Çekme Uygulaması

MS Excel Kasa Defteri Gelir Gider Tablosu Uygulaması

MS Excel Kasa Defteri Nakit Akış Tablosu Uygulaması